18 Mayıs 2019 Cumartesi

En iyi depresyon ilacı yoktur


En iyi depresyon ilacı hangisidir herkes merak ediyor ama böyle bir şey yoktur. En iyi depresyon ilacı yoktur! o insan için en iyi ilaç hangisidir sorusu sorulması gerekir.

Depresyon ilaçları, antidepresanlar genelde etkinlik bakımından yani tedaviye yanıt alınması bakımından birbirlerine üstünlük göstermemektedir. Klinik depresyonda bir antidepresanın iyi gelme ihtimali yüzde 60 ile 70 arasındadır ve bu bakımdan yapılan araştırmalar bir ilacın belirgin bir şekilde diğerlerinden daha iyi olduğunu göstermemektedir.


etkinliği gösterilmiş antidepresan ilaçlar 1950'li yıllardan günümüze kullanılmaktadır elbette son zamanlarda son yıllarda geliştirilen ilaçlar kullanımı daha kolay yan etki bakımından daha avantajlı ve çalışan günlük hayatını sürdüren insanlar üzerine daha az olumsuz yan etkiler ortaya çıkardığı için bir avantaj sağlamaktadır. çoğu zaman uzmanlara soruyorlar bir kaç belirti anlattıktan sonra insanlar hangi ilacı kullanayım hangisi en iyisi diye.

İyi bir antidepresan seçimi aslında yeterli bir zaman ayrılmasıyla, psikiyatrik muayenenin yapılmasıyla, o insanın tıbbi ve kişisel öyküsünün alınmasıyla karar verilir.

Peki Doktorlar en uygun ilacı nasıl seçiyorlar? karşıdaki insanın belirtilerine göre seçiyorlar kimisi az uyuyor kimisi çok uyuyor kimisi çok yiyor kimisi hiç yemek yemiyor kimisi hareketsiz kimisi huzursuz Semtomların görüntüsü çok önemli ayrıca depresyonun şiddeti de önemli ağır giden melankolik depresyonda seçilen ilaçlar başka bununla beraber eşlik eden başka psikiyatrik tablolarda olabilir psikiyatride birden fazla rahatsızlık aynı anda görülebilir.

Mesela diyelim panik hastalığı olabilir anksiyete bozukluğu olabilir obsesif kompülsif bozukluk olabilir bağımlılık tabloları olabilir bütün bunlar ilaç seçiminde uzman bir psikiyatrın hep göz önüne aldığı karar verirken dikkate aldığı konulardır.

Bununla birlikte daha önceki tedavi öyküsü de çok önemli daha önce hangi ilaçları kullanmış o ilaçlarla nasıl bir deneyim var yani hem yan etki bakımından hemde tedaviye alınan yanıt bakımından Aile hikayesi çok önemli ailedeki psikiyatrik rahatsızlıkların sıklığı yada ailedeki yakın birinci dereceden akrabaların hangi ilaçları kullandığı onlardan ne kadar yararlanıp yararlanmadığı da çok önemli.

Belkide bir başka konuda hastanın psikososyal fiziki şartları tedaviye uyum durumu yani günde 2 kere mi 3 kere mi ilaç kullanabilecek yoksa çok dağınık bir insan günde bir kez mi ilaç kullanması gerekiyor bütün bunlar onun işte ekonomik durumu size gelip gidebilme sıklığı bütün bunlar ilaç seçiminde bir psikiyatri uzmanının düşündüğü diğer konular.

Depresyon sonuçta bir beyin kimyasında ortaya çıkan tabloyla giden rahatsızlık yaşam kalitesini çok etkiliyor ve tedaviler beklenilenden çok daha iyi yanıt verebilir. En iyi ilaç benim için hangisidir sorusunun cevabı ancak çok iyi bir değerlendirmeyle olur buda tıbbın bütün branşlarında olduğu gibi psikiyatride de çok iyi bir güvene dayalı yakınlığa dayalı profesyonel ama aynı zamanda hasta doktor ilişkisi çerçevesinde oluşturulacak bir karardır.

2 yorum: