17 Mayıs 2019 Cuma

Alkolün Vücuda Etkileri



Öncelikle alkolün bizi nasıl etkilediği üzerinde duralım denge duyumuzu el, göz koordinasyonumuzu gözle görülür bir gerçek aynı zamanda ağrıya karşı toleransımızı da arttırıyor.

Buz dolu kovalara biri alkollü diğeri alkolsuz olarak iki gönüllü elini soktuğunda alkolsüz olan 2 dakika dayanabiliyorken alkollü gönüllünün 4 dakika dayandığı gözlemleniyor. Yani alkol ağrının uyuşmasına neden oluyor. Alkol aldığımızda sıcaklığı daha fazla hissettiğimizde söyleyebiliriz çünkü cilde giden sıcak kan akışı artıyor ancak bunun aksine vücut ısı kaybediyor yani dışarı çıkarken dikkat etmekte fayda var.


Alkol hakkında bir çok soru sorulur fakat en merak edilecek soruya gelecek olursak neden bazı insanlar alkolden daha çabuk etkilenir? Çünkü alınan alkolün miktarı değil kanımızdaki yoğunluğu önemlidir bunu anlamanın en iyi yolu su oranına bakmaktır. Vücuttaki su oranı fazla olan alkolden daha az etkilenecektir kaslarda yağda olduğundan daha fazla su olduğunda göz önünde bulunduracak olursak alkolden daha az etkilenmek için daha çok su içmeye ve daha kaslı olmaya dikkat etmekte fayda var.

Alkol yemek yememizi etkiler mi? alkolün hafıza üzerindeki etkisini ölçmek için gönüllü olan iki grup ayarlanıyor deneyin asıl amacı söylenmiyor ki insanların davranışları buna göre şekillenmesin birinci gruba alkollü ikinci gruba alkolsüz biralar verilerek çerez cips gibi ikramlarda bulunuyor sonuç olarak görülüyor ki alkollü bira içen grup kişi başı 300 kalori fazla alıyor.


Peki alkolden önce yemek yemenin yararı hakkında bir bilginiz var mıydı? buna mideyi astarlamak deniliyor aç bir midede hızlı bir yol kateden alkol ince bağırsakta emiliyor ancak dolu bir midede bu emilim engelleniyor. Biri aç biri tok olmak üzere aynı miktarda alkol alan iki kişinin promil ölçümü için üflenen aletten neredeyse yarı yarıya sonuç aldığı gözlemleniyor.

Gelelim kırmızı şarap konusuna, kırmızı şaraba rengini ve tadını veren kabuk ve tomurcuklardan elde edilen doğal kimyasallara polifenol deniliyor, polifenol ise kan damarlarının genişlemesine ve basıncın azalmasına neden oluyor buda kalp için iyi bir durum peki madem sağlıklı hadi şarap içelim demek ne kadar doğru? standart bir kadeh şaraptaki polifenol miktarını 24 gr ceviz 360 ml çay 25 gr bitter çikolata yada yarım elma gibi birçok yiyecekten almak mümkün.


Ancak diyebiliriz ki eğer alkol tüketeceksek kırmızı şarabı seçmek daha akıllı bir seçenek olacaktır. 55 yaş üzeri kadınlar için 2 kadeh şarabın kalp için olumlu etkisi kanıtlanmış ancak bu miktar aşıldığında tersini etki görmek mümkünmüş.

Alkolün uyumanıza yardımcı olduğunu düşünüyor musunuz? İngiltere'de 5 milyondan fazla kişinin uyku problemi için alkol kullanıldığı söyleniyor ancak yapılan araştırmalara göre alkol ilk aşamada çabuk ve derin bir uykuya neden olasa da uykunun sonraki aşamalarında bölünmelere ters etkiye neden oluyor.

son olarak akşamdan kalmalığa ne iyi geliyor? akşamdan kalma uzmanı evet böyle bir uzmanda varmış doktorlar bu konuda araştırma yapmış tabi net bir sonuca ulaştığını söyleyemeyiz 6 kişilik 2 grupta yapılan çalışmalarda 6 kişiden biri sabah kahvaltısının iyi geldiğini söylerken 6 kişiden 3'ü hodan bitkisinden elde edilen ve alkol öncesi tüketilen bir hapın iyi geldiğini söylüyor ancak uzmanımız akşamdan kalmak istemiyorsanız çok fazla içmeyin diyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder