20 Mayıs 2019 Pazartesi

Fitre nedir? kimlere verilir?



İbadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen insanlar fitre ne zaman verilir sorusuna cevap aramakta 2019 yılında fitrenin ne kadar olduğu ve ne zaman verileceğini merak eden milyonlarca kişi konuyla ilgili detaylara bir göz atalım.


Diyanet işleri başkanlığından yapılan açıklamaya göre din işleri yüksek kurulu başkanı Ekrem Keleş başkanlığında toplanan kurulum 2019 fıtır sadakası miktarını görüştüğü belirtildi yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayının başlangıcından 2020 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 23 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Peki fitre ne zaman verilir? fitre yada halk arasında fıtır olarak bilinen bu husus sünnet ile sabittir. fitre insan olarak yaratılmanın ve ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak dinen zengin olup ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber köle, büyük, küçük, kadın, erkek her ne olursa olsun her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte bayramdan öncede verilebilir hatta bu daha iyidir. Bununla birlikte bayram günü veya daha sonrada verilebilir ancak bayram namazından önce verilmesi daha doğru kabul edilmiştir.

Şafi mezhebindeyse fitreyi meşru bir mazaret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi ramazanın ilk gününde vermek caizdir.

Fitrenin hedefi bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması böylece bayram sevincine onunla iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde kişinin bir günlük iki öğün normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur.

Kişi dinen zengin sayılanlara usulüne anne baba, dede ve nineler çocuk ve torunlar eşine fıtır sadakası veremez. fitreler bir fakire verebileceği gibi bir kaç fakire de dağıtılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder